STICHTING AAP HAD TOCH OOK GEKUND

Stadhuis_Leeuwarden_001

huren of zo.

Stichting AAP, zwerfhonden uit Roemenië en de opvang van overbodig geworden circusdieren bij Fileda in Nijerberkoop, ze verdienen allemaal onze steun vind ik. Daar mogen best wat euro’tjes heen. Net als naar projecten in Afrika waardoor kinderen naar school kunnen en een kans op een beter toekomst krijgen. Giro 555 waar je geld kunt storten bij grote natuurrampen moet zeker gesteund worden. En dichter bij huis zou ik willen dat zeehondenopvangen, bejaarde koeientehuizen en rusthuizen voor pensioen gerechtigde manegepaarden en pony’s met enige regelmaat een financiële injectie krijgen. En dan heb ik het nog niet over de laatste zelfslachtende slagers die failliet gegaan zijn omdat er steeds meer vegetariërs komen. Bovendien moet buitendijks ook nog het Wad beschermt worden en zo’n beschermende Waddenvereniging kan best wat centjes gebruiken. Daarom beste bestuurders van het Sint Anthonie Gasthuis jullie hadden je geld best wel ergens goed kunnen besteden. En waar voor hebben jullie gekozen? De Stadsbeiaardier.

Ieder vrijdag bespeelt deze door het Gasthuis gefinancierde musicus een uur lang de klokken van het Leeuwarder Stadhuis. Nu was dit aanvankelijk bedoeld om de Culturele Hoofdstad luister bij te zetten. Maar vorige week stond in de krant dat de beiaardier ook in 2019 iedere vrijdag een uur op de klokken gaat pingelen. Toen ik het las dacht ik, ze hadden toch wel iets anders kunnen bedenken, een zigeunerorkestje of wat blowende jongeren met een hangdrum op de trappen van het stadhuis. Maar nee, beste Gasthuisbestuurders, jullie wilden de beiaardier terug. Ik snap het ook wel. Jullie zitten op vrijdag middag lekker in de bestuurskamer en uit de verte klinken zachte carillongeluiden door de dichte ramen. Variaties op preludes van Bach, Johann Sebastiaan, schatten jullie zo in met een glaasje port in de hand.
Zelf meen ik meer Wagner te herkennen in het klokgeluid. Maar ook ik hoor dat natuurlijk door potdichte ramen, dus ik weet het niet zeker. Ik heb het daarvoor ook te druk als de beiaardier aan het spelen is. Eerst moet ik een rondje huis doen om alle deuren en ramen dicht te trekken, ouwe kranten in kieren en scheuren te stoppen en het kattenluik op slot te doen. Een van mijn lievelingskatten is hem namelijk al gepeerd na het eerste half uurtje door jullie gesponsorde carillionpreludes. En als ik dat dan gedaan heb moet ik mijn vrouw vastbinden. Meestal aan haar bureaustoel, maar soms ook wel eens aan ons 600 kilo zware AGAfornuis. De laatste tijd raakt ze van het carilliongeklingel regelmatig buitenzinnen en wil ze daar een eind aan maken. Niets kan haar stoppen om zo’n klokkenprelude te stoppen. Zelf niet als ik zeg dat al haar oplossingen zoals een bom op, in of onder het stadhuis op praktische bezwaren stuiten. Ze heeft ook al op het Darkweb geneusd hoeveel euro’s er met de aanschaf van een granaatwerper gemoeid zijn.
Maar goed, voor een fijne Culturele Hoofdstad had ik al deze kleine ongemakken nog wel over. Maar ik weet niet of ik dit nog een jaar red. Het zware fornuis heeft ze al een eindje van haar plek getrokken toen ik mijn vrouw daar de laatste keer aan vastgemaakt had. En nu gaat onze burgervader ons ook nog verlaten omdat hij gek werd van dat getingel. Daar heb ik dus ook geen steun meer aan. En hij regelde het nog vaak op vrijdag in Den Haag te zijn. Ik denk ook dat de raadsleden en de vertrouwenscommissie moeten vragen om een slechthorende tot dove nieuwe burgemeester.
En alsjeblieft beste Sint Anthoniebestuurders, sponsor 1n 2020 alsjeblieft zielige zeehondjes of vergeten pony’s. En uit ervaring weet ik dat zo’n zigeunerorkestje op de trappen van het stadhuis het ook heel goed doet.
.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s