ZULLEN WE EEN PITBULL KOPEN?

cucciola-pitbull-w

Misschien moet ik een pitbull kopen, zei ik tegen mijn vrouw. Maar die was niet voor. Dan weet ik precies wie al die hondenkeutels op ons dakterras moet opruimen, zei ze. Maar met een pitbull aan de lijn kunnen we de stad wel in, die hoeven we niet op het dakterras te houden, probeerde ik opnieuw. Veel mensen lopen met een grote boog om een pitbull heen. Dan komen we ook weer eens buiten. Ik zag de ogen van mijn vrouw oplichten.

Het was waar, nu het voorjaar begonnen was kwamen we nauwelijks nog buiten. Terwijl we anders bij de eerste warme zonnestralen al onderweg waren naar een of ander terras.
Maar dit jaar is daar geen lol meer aan. Het komt een beetje doordat we in het centrum wonen. Zodra ik de voordeur uitstap wordt ik aangeklampt door toeristen die me in een Engels, Duits of Rotterdams dialect vragen waar het Prinsessenhof, Fries Museum of Obe, het land van taal, is. Sommigen vragen ook waar de Cultuur hier in de stad is. Die laatsten stuur ik altijd naar de Sint Anthonystraat waar de kreet van Anton Feddema, Kultuur kan dat oek in de Frituur, in het kader van de LF2018 opnieuw op een muur gekalkt is. Maar zo vaak kom ik de voordeur niet meer uit. Je kunt je op Nieuwestad eigenlijk niet meer begeven, zonder onder de voet te worden gelopen door hordes toeristen die allemaal met de kop naar boven gericht over de straat lopen om onze schilderachtige geveltjes te bekijken en er op hun iphones filmpjes van te maken. Toen ik vorige week mijn laarzen bij Bats ging halen, die er nieuwe hakken onder had gezet, kwam ik maar met één laars thuis. De andere was ik verloren in het gedrang van buitenlanders die allemaal bij Bats een culturele klomp wilden kopen.
En dit is nog maar het begin, er schijnen nog vele miljoenen toeristen aan te komen om de Culturele Hoofdstad mee te maken. En dat terwijl je als fervente terrasbezoeker nu al geen plekje op een zonnig terras kunt vinden. Nou ja, laatst heb ik op een stoeltje voor het oude waterleidinggebouw gezeten, waar nu ook horeca in zit, maar daar zit je op ieder moment van de dag in de schaduw en heb je uitzicht op rijen cultuurtoeristen die het Fries Museum in willen. Ik zag zelfs, toen ik daar zat, een paar Chinezen die mij de weg gevraagd hadden naar het museum en die ik toen naar het Berenburg museum van Boomsma had gestuurd. Aan hun rooie koppen te zien hadden ze dat ook nog gevonden. Maar een uurtje op een zonnige voorjaarsmiddag op een terras op mijn geliefde Gouverneursplein is nog niet gelukt; die zitten continu tjokvol met gasten van LF2018. Daar kom je als bewoner van deze stad niet tussen. Voorop gesteld dat je door de mensenmenigte heen kunt komen die op het plein staan te luisteren naar de gratis concerten van onze tijdelijke beiaardier. Vorige week vrijdag had ik nog ruzie met mijn vrouw omdat ze zei dat ik niet naar haar luisterde, maar toen was ik vergeten de oordopjes uit te doen nadat de beiaardier uitgespeeld was.

Zo’n pitbull aan de lijn geeft je ook wel een gevoel van veiligheid, begon ik nog maar eens tegen mijn vrouw. Met al die mensen in de stad weet je het maar nooit. Laatst zag ik er nog tientallen buitenlanders met elkaar op de vuist gaan in de Sacramentstraat. Nee toch, zei mijn vrouw. Jawel, de helft deed een stadswandeling met iemand van het HCL en de rest de Mata Hari tour vanaf het Fries Museum en die kwamen elkaar daar tegen voor de synagoge. De gidsen wilden allebei niet met hun groep aan de kant gaan om de ander door te laten en toen ging het hele spul meppen. Ik heb het van een afstandje bekeken, maar met een pitbull bij me had ik ze uit elkaar kunnen halen. Zo’n vechtpartij is natuurlijk geen reclame voor onze stad in dit culturele jaar. Het is misschien toch niet zo’n raar idee, een hond; mijn vrouw was om. Maar ze zou mijn vrouw niet zijn als ze geen probleem zag. Hoe komen we met al die drukte bij het asiel om een hond te halen, vroeg ze. Daar denk ik even over na, zei ik.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s